Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Με παράλλογες εμμονές δεν χτίζεις ενα σωστό σύστημα υγείας!





Διαμάχη έχει ξεσπάσει για άλλη μια φορά μεταξύ των γιατρών της ΠΦΥ στα ΠΕΔΥ. Γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) από την μια, γιατροί που συνεχίζουν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία έχοντας κερδίσει προσωρινά (;) τα ασφαλιστικά μέτρα από την άλλη. Ευθύνη γι αυτή τη διαμάχη έχει κυρίως η κυβέρνηση με την ατολμία της να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την ΠΦΥ, αλλά και με την '' περίεργη '' και αρτηριοσκληρυντική εμμονή της στην εργασιακή σχέση των γιατρών του ΠΕΔΥ ως ΠΑΑ. Περίεργο επίσης ρόλο παίζει και μια συνδικαλιστική '' παρέα '' με τα αρχικά ΠΑΣΙΠΑΑ, που ξεφύτρωσε από το πουθενά και η οποία ισχυρίζεται πως εκφράζει τους γιατρούς ΠΑΑ στα ΠΕΔΥ. ( εγώ εργάζομαι στο ΠΕΔΥ ως ΠΑΑ και η συγκεκριμένη παρέα όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά δεν την γνωρίζω και δεν την αναγνωρίζω και ως έγκυρη ).
Ευθύνη όμως έχουν και όσοι συνάδελφοι και από την μία αλλά και από την άλλη πλευρά αναπτύσσουν ρητορία δομημένη πάνω σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ή γενικόλογες κατηγορίες.
Ας έρθουμε όμως στο φλέγον θέμα. Γιατροί ΠΑΑ ή όχι;
Η απάντηση κατά την προσωπική μου άποψη είναι πλήρης απασχόληση ναί, αποκλειστική όχι. Πιστεύω πως η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών μιας ΠΦΥ δεν εξαρτάται από την εργασιακή σχέση των γιατρών, πιστεύω πως εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ή όχι συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης των γιατρών και από τον εξοπλισμό των μονάδων με τα απαραίτητα μηχανήματα για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Έλεγχος και αξιολόγηση στην επιστημονική του επάρκεια, στη τήρηση των υποχρεώσεων του ( τήρηση ωραρίου κλπ. ), έλεγχος και αξιολόγηση μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εάν ένας γιατρός είναι συνεπής στο ωράριο του και σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην μονάδα που εργάζεται, ποιόν ενδιαφέρει και γιατί, εάν θα συνεχίσει να εργάζεται οπουδήποτε αλλού; Γιατί να στερήσεις από έναν γιατρό χειρουργικής ειδικότητας πχ να χειρουργεί σε ένα νοσοκομείο νόμιμα; Ή για να το πούμε διαφορετικά, γιατί να καταδικάσεις έναν γιατρό χειρουργικής ειδικότητας ως αποκλειστικής απασχόλησης στερώντας του να κάνει αυτό το οποίο έχει σπουδάσει και αγαπάει; Και αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες. Εκτός και αν πιστεύουν κάποιοι πως ο ορθοπεδικός ή ό ΩΡΛ δεν χρειάζονται στις μονάδες ΠΦΥ. Εάν το πιστεύουν τότε σίγουρα δεν οραματίζονται την ΠΦΥ όπως την οραματίζομαι εγώ, μια ΠΦΥ που να προσφέρει αξιόλογες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσές στους πολίτες.
Δηλαδή μια ΠΦΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με πλήρες ωράριο, με γιατρούς οι οποίοι ελέγχονται και αξιολογούνται με μοναδικά κριτήρια την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες και την πάταξη της διαφθοράς όπου εμφανίζεται, μια ΠΦΥ εξοπλισμένη με μηχανήματα όπως υπερήχους, σπειρόμετρα, μικροβιολογικά εργαστήρια κτλ, μια τέτοια ΠΦΥ χρειαζόμαστε και για μια τέτοια ΠΦΥ πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε.
Σε μια τέτοια ΠΦΥ που θα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να μου πεί γιατί ο ασθενής να πάει στο ιατρείο το ιδιωτικό του γιατρού;
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της ΑΑ ομολογώ πως δεν τα έχω καταλάβει. Εάν εννοούν πως έτσι μειώνεται η διαφθορά των γιατρών να τους υπενθυμίσω την διαφθορά που υπάρχει στο ΕΣΥ, φακελάκια, παράνομα ιατρεία κλπ. Και η διαφθορά, άρα και η υποβαθμισμένη ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών, πάνε χέρι χέρι αυτά τα δύο, ευδοκιμεί εκεί που δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση αδιάβλητη και δίκαιη.
Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους πως η πρώτη ιδιωτική μονάδα ΠΦΥ δημιουργήθηκε ήδη στην Θεσ\νίκη. Οι επόμενες θα αρχίσουν πολύ σύντομα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Η εμμονή στη εργασιακή σχέση ΑΑ στους γιατρούς, η αδιαφορία της κυβέρνησης για εξοπλισμό με μηχανήματα των δημοσίων μονάδων, η εμμονή για στελέχωση των δημοσίων μονάδων μόνο με γενικούς γιατρούς και κάποιες άλλες λίγες ειδικότητες οπως παιδίατροι, παθολόγοι και ίσως καρδιολόγοι, όλες αυτές οι παράλογες και λάθος εμμονές εξυπηρετούν ξεκάθαρα τα ιδιωτικά συμφέροντα γιατί με αυτές τις εμμονές υποβαθμίζεται η δημόσια ΠΦΥ.
Φανταστείτε, από την μία η δημόσια ΠΦΥ με λίγους γιατρούς ( γιατί η εμμονή για ΠΑΑ αυτό θα φέρει, μην ξεχνάμε τον Γεωργιάδη τον πρώτο διδάξαντα), χωρίς εξοπλισμό, με ελλείψεις σε ειδικότητες και από την άλλη μια ιδιωτική ΠΦΥ με πολλούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και φυσικά εξοπλισμό, η οποία θα δέχεται ασθενείς σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τα '' πάντα όλα'' με 100 ευρώ τον χρόνο. Τι επιλογές θα έχει ο ασθενής; Δεν θα είναι δυστυχώς μονόδρομος η ιδιωτική ΠΦΥ; Και νομίζω είναι περιττό να αναφέρω την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και των εργασιακών σχέσεων στις ιδιωτικές ΠΦΥ. Χαμηλοτάτου επιπέδου και τα δύο.
Είναι πλέον φανερό πως η δημόσια υγεία διαλύεται και στα συντρίμια της αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτική υγεία.
Είναι πλέον φανερό πως η ιδιωτική υγεία, με μια δημόσια υγεία κατεστραμένη,  θα παρέχει αξιόλογες ποιοτικά ιατρικές υπηρεσίες σε λίγους σε αυτούς που θα έχουν χρήματα και στους εργαζόμενους θα προσφέρει αναξιοπρεπείς συνήκες δουλειάς τόσο από άποψη συνθηκών όσο και από άποψη αμοιβών.
 Τέλος, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω πως η οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει νόημα μόνΟ εάν ανατρέψουμε δύο αρνητικούς παράγοντες που συνεχίζουν να υπάρχουν και στο τρίτο μνημόνιο.
Η δραματική μείωση των δαπανών για την υγεία και η ιδιωτική εταιρεία ΣΑΝ.
Ας αγωνιστούμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ για την ανατροπή αυτών των δύο και μετά θα βρούμε τον τρόπο για μια σωστή αναβάθμιση του συστήματος υγείας! Μετά μπορούμε να διεκδικήσουμε και να χτίσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και χωρίς διαφθορά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου