Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ένα έγκλημα εκ προμελέτης, ένα έγκλημα διαρκείας!

Η είδηση της λειτουργίας του πρώτου ιδιωτικού κέντρου ΠΦΥ στην Θεσ\νίκη, όχι μόνο δεν ξάφνιασε, αλλά αναρωτιόμουν πως άργησε να γίνει. Και αυτό γιατί ήταν μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη βάση του σχεδιασμού που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια από την Τρόικα και τις Ελληνικές κυβερνήσεις,  δηλαδή την διάλυση της δημόσιας ΠΦΥ και την άλωση του χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα. Το βασικό σχέδιο υλοποίησης αυτού του σχεδίου ή για να το πούμε διαφορετικά, το τελειωτικό χτύπημα της δημόσιας ΠΦΥ δόθηκε επί υπουργείας του πλέον κατάλληλου και αδίστακτου ανθρώπου, του Άδωνη Γεωργιάδη. Μόνο ένας τέτοιος παράφρων και ψυχρός εκτελεστής θα μπορούσε να υλοποιήσει με τέτοια επιτυχία αυτό το σχέδιο.. Μια διάλυση που την ονόμασαν '' Μεταρρύθμιση '' . Σε αυτή τη '' μεταρρύθμιση '' οδήγησαν με ένα εκβιαστικό δίλημμα το 40% με 50% σχεδόν των γιατρών στην έξοδο από το σύστημα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Λές και το ιδιωτικό ιατρείο που διατηρούσαν οι γιατροί ήταν το πρόβλημα της δυσλειτουργίας στην ΠΦΥ. Γιατί δυσλειτουργία σίγουρα υπήρχε. Και είχαμε και εμείς οι γιατροί ευθύνη σε αυτό, όχι όλοι αλλά αρκετοί δεν έκαναν την δουλειά τους με ευσυνειδησία, κυρίως με την τήρηση του ωραρίου και την συμπεριφορά τους απέναντι στους ασθενείς. Γι αυτό όμως δεν έφταιγε το ιδιωτικό ιατρείο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως στο ΕΣΥ που δεν επιτρέπεται το ιδιωτικό ιατρείο υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που δεν εργάζονται με ευσυνειδησία. Η πλειοψηφία των συναδέλφων ήταν ευσυνείδητοι και δυστυχώς πολλοί από αυτούς σήμερα δεν είναι πια στην δημόσια ΠΦΥ, γιατροί που από κάθε άποψη, επιστημονική, αλλά και ανθρώπινη κοσμούσαν με την παρουσία τους το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η ΠΦΥ είχε δύο βασικά πλεονεκτήματα και δύο βασικά μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα ήταν η στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και η ύπαρξη μονάδων σε κάθε δήμο. Τα μειονεκτήματα ήταν η πλήρης απουσία κάθε έννοιας ελέγχου και αξιολόγησης και η μεγάλη έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού για εργαστηριακές εξετάσεις με αποτέλεσμα μια απίστευτα μεγάλη οικονομική αιμορραγία στα ιδιωτικά κέντρα αλλά και απαξίωση των γιατρών των μονάδων. Η λογική τι λέει; Κρατάμε τα πλεονεκτήματα και διορθώνουμε τα μειονεκτήματα. Τι έγινε; Κατέστρεψαν τα πλεονεκτήματα κυρίως με την απομάκρυνση των γιατρών και την τραγική υποστελέχωση των μονάδων ΠΕΔΥ και διατηρήθηκαν έως και σήμερα τα μειονεκτήματα.
Και τι ειρωνεία! Το πρώτο ιδιωτικό κέντρο ΠΦΥ διαβάζουμε πως είναι στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες!
Δυστυχώς και η ηγεσία του υπουργείου υγείας επί Σύριζα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στην εξουσία δεν υλοποίησαν κανένα σχέδιο ελέγχου και αξιολόγησης. Δεν έδωσαν πολιτική λύση στους γιατρούς που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, δεν φρόντισαν να εξοπλίσουν με μηχανήματα καμία μονάδα. Το αντίθετο! Φαίνεται πως έχουν δρομολογήσει για τους γιατρούς με ασφαλιστικά μέτρα μια πολιτική λύση απομάκρυνσης στην λογική Γεωργιάδη, ή κλείνεις το ιατρείο ή φεύγεις. Η ίδια παράλογη λογική! Μια παράλογη λογική που επεκτείνουν και στη στελέχωση των μονάδων με γενικούς γιατρούς. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση η ειδικότητα του Γενικού γιατρού είναι βασική και απαραίτητη στην ΠΦΥ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείουμε τις άλλες ειδικότητες. Είναι παράλογο, για να μην πώ εκ του πονηρού, σε μία χώρα σαν την δική μας που έχουμε πληθώρα ειδικευμένων γιατρών να στηρίζουμε την  ΠΦΥ στους γενικούς γιατρούς.
Δυστυχώς ποτέ δεν περίμενα να ξεκινήσει η ιδιωτική ΠΦΥ επί κυβέρνησης Σύριζα και αυτή η κυβέρνηση να μη  έχει κάνει τίποτα για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Γιατί εκεί είναι το πρόβλημα με την λειτουργία αυτού του κέντρου. Ξεκινάει πάνω στα αποκαίδια της δημόσιας ΠΦΥ.
Με τους δύο απο τους τρείς που βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία του ΥΥ γνωριζόμαστε πολύ καλά και δεν αμφισβητώ ούτε το ήθος τους ούτε την εντιμότητα τους. Και αναφέρομαι στον Ανδρέα Ξανθό και στον Γιάννη Μπασκόζο. Είμαι σίγουρος πως δεν έχουν κάνει τίποτα γιατί οι δεσμεύσεις στην Τρόικα είναι ανελαστικές, γνωρίζω πως ακόμη και για αναπνεύσουν πρέπει να πάρουν άδεια. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαφωνία μου μαζί τους , από αυτό το σημείο ξεκινά η κριτική μου πρός αυτούς στην οποία τους λέω, χτυπήστε το χέρι στο τραπέζι και απαιτείστε τα αυτονόητα, κάντε '' σημαία'' επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης τα τραγικά στοιχεία γενοκτονίας της Ελληνικής κοινωνίας που προέκυψαν από τις πολιτικές λιτότητας. Αλλά πως να τα κάνουν αυτά όταν έχουν δεχτεί το τρίτο μνημόνιο;
Είναι πλέον φανερό πως η δημόσια υγεία διαλύεται και στα συντρίμια της αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτική υγεία.
Είναι πλέον φανερό πως η ιδιωτική υγεία, με μια δημόσια υγεία κατεστραμένη,  θα παρέχει αξιόλογες ποιοτικά ιατρικές υπηρεσίες σε λίγους σε αυτούς που θα έχουν χρήματα και στους εργαζόμενους θα προσφέρει αναξιοπρεπείς συνήκες δουλειάς τόσο από άποψη συνθηκών όσο και από άποψη αμοιβών.
Είναι πλέον φανερό πως σε αυτό το κόλπο είναι όλοι. Όποιος  δεν είναι και δεν μπορεί να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει ένας είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας,  η παραίτηση!
Είναι πλέον φανερό πως αν εμείς οι γιατροί θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση θα το καταφέρουμε μόνο εάν είμαστε ενωμένοι.



DOCTOR CARE: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΥΓΕΙΑ 20/11/2015, 04:10 | από Άννη Καρολίδου
Εγκαινιάσθηκε εχθές το Doctor Care, τα ιδιωτικά πολυϊατρεία που με 21 τμήματα αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
To βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, έγιναν στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια των πρώτων μεγαλών ιδιωτικών πολυϊατρείων στην πόλη, που αποτελούν ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Το Doctor Care όπως ονομάζεται, Παγγαίου με Κουντουριώτη, είναι το δημιούργημα γιατρών με βασικό μέτοχο των επιχειρηματία του χώρου της Υγείας και επίσης γνωστό από την κάρτα ΕΥ Club, κ. Δημήτρη Καρατσιουμπάνη.
Το εγχείρημα είναι μεγάλο, με 21 τμήματα που καλύπτουν όλες τις βασικές ειδικότητες της Πρωβάθμιας Υγείας, αλλά και πρόσθετες ανάγκες των ασθενών, πέραν αυτών. Αυτό το μεγάλο εγχείρημα ανέλαβε η "Ιδιωτικά Πολυϊατρεία Κεντρικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.", με πρόεδρο των Πολυϊατρείων τον γιατρό Δημήτρη Βαρτζόπουλο.
Το Doctor Care ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη αλλά στους στόχους των μετόχων είναι η επέκταση και στην αγορά της Αθήνας, στην ιδιωτική πρωτοβάθμια υγεία.
Με μία επένδυση που ανήλθε σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό χώρων 1.800 τ.μ., η πολυμετοχική εταιρεία υλοποίησε το σχέδιο παροχής υπηρεσιών υγείας, σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί έτσι να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τους ασθενείς, αλλά και να εξασφαλίσει σημαντικές συνέργιες για τους γιατρούς. 

Όπως είπε στη Voria.gr η διοικητική υπεύθυνη κ. Άννα Κλειδά, το Doctor Care είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τα Πολυϊατρεία θα λειτουργούν 8π.μ - 9μ.μ. και τα Σάββατα από τις 9π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.
Το Doctor Care, δεν είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά συνεργάζεται με φορείς ιδιωτικής ασφάλισης, με τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα της πόλης, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν προγράμματα προνομίων με την κάρτα υγείας Doctor Care.
Το Doctor Care, διαθέτει τα εξής Τμήματα: Γενικής Ιατρικής, μικροβιολογικό, μαιευτικό- γυναικολογικό, παθολογικό, ενδοκρινολογικό, παιδιατρικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, υπερήχων, ορθοπαιδικό, χειρουργικό, οδοντιατριό, γαστρεντερολογικό, οφθαλμολογικό, ουρολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, ψυχιατρικό, πνευμονολογιό, δερματολογικό, πλαστικής χειρουργικής, υπογονιμότητας. Επίσης, στο ισόγειο στεγάζεται και φαρμακείο.
Σύμφωνα με την κ. Κλειδά, στον 5ο όροφο του κτιρίου, πρόκειται, από άλλη εταιρεία, να λειτουργήσει Ινστιτούτο Αισθητικής.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/doctor-care-i-thessaloniki-apektise-ta-prota-idiotika-poliiatria


Doctor Care: Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο Πολυϊατρείο ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου